Šta je IRC, a šta mIRC?

IRC - Internet Relay Chat

IRC je skraćenica od Internet Relay Chat. To je chat protokol koji omogućava serverima širom sveta da se povežu, a zatim daje mogućnost korisnicima da im pristupe koristeći specijalan softver. Nakon pristupanja IRC serveru korisnici medjusobno chatuju u realnom vremenu, što bi u prevodu značilo da bukvalno vode razgovor dopisujući se medjusobno kao kada sa nekim pričate preko telefona.

mIRC - klijent za IRC

Kao što smo rekli u definiciji IRC-a da biste pristupili IRC serveru i uključili se u chat sa drugim korisnicima potreban vam je specijalan softver. Taj specijalan softver naziva se IRC klijent jer se nalazi na klijentskoj strani, to jest na vašem računaru. mIRC je najpopularniji i najrasprostranjeniji IRC klijent. Dakle to je program koji instalirate na vašem računaru i pomoću njega se konektujete na IRC server. mIRC je besplatan za korišćenje 30 dana, a nakon toga morate ga registrovati. Veoma je jednostavan za korišćenje ali da biste se snašli ipak morata znati Engleski i malo poznavati terminologiju. Da biste se uključili u chat pomoću mIRC-a morate prvo da ga podesite. Osnovne stvari koje treba podesiti su: "IRC server" na koji želite da se uključite i "Nick" koji ćete koristiti na chatu. Neću ovde ulaziti u detaljna podešavanja, a odgovor na sve što vam nije jasno u vezi sa mIRC-om naćićete na njegovom oficijalnom sajtu. Za detaljno uputstvo na srpskom o povezivanju na chat preko mIRC-a kliknite OVDE.

Da preuzmete mIRC na vaš računar kliknite na ikonicu pored --»

Preuzmi mIRC

Ovako izgleda klasičan chat preko mIRC-a

U ovom primeru mIRC klijent je konektovan na irc.krstarica.com.

mIRC chat prozor

Sa leve strane vidite kanale(chat sobe) u kojima se korisnik nalazi, ispod njih su privatni razgovori. U centralnom delu se vidi trenutno aktivan kanal koji korisnik prati, a sa desne strane se nalazi lista korisnika prisutnih u tom aktivnom kanalu.